Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

14. 01. 2021 8:09:09
Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

Ale stát má mít něco, jako populační politiku. Sledovat nějaký rozumný, všeobecně prodiskutovaný a hlavně přiměřený cíl.

Z hlediska společenských postojů jsme na optimální cestě. Sociologická šetření říkají, že lidé si povětšinou přejí mít dvě děti, což je – jak známo – hladina tak zvané prosté reprodukce. (Přesněji: hladina prosté reprodukce se udává pro naše poměry někde mezi 2,09 až 2,14 dítěte na jednu ženu, ale nechme detaily stranou.) Prostá reprodukce znamená, že lidí (když vynecháme migraci) neubývá ani nepřibývá – klasická rodina jsou dva dospělí a dvě děti. Případy lidí, kteří děti mít nechtějí či nemohou, jsou statisticky vyrovnány rodinami s vyšším počtem potomků.

Jenže poslední číslo počtu dětí na jednu ženu není 2,14 a ani dvě rovné, ale pouhých 1,67 (a to se již za poslední roky pořádně zvedlo - viz dále). V čem tedy vězí, že i když společenský názor zní dvě děti, tak společenská realita je významně nižší?

Pro odpověď je dobré se podívat statistikám na zoubek. Poslední rok, kdy jsme se alespoň na dohled drželi prosté reprodukci, byl 1982 (2,00). V roce 1989 jsme byli na úrovni pod 1,9. Pád přinesly devadesáté roky. Snížená porodnost byla, alespoň částečně, přirozená – nové možnosti, svoboda, zcela jiný prostor pro vlastní kariéru a také ekonomické otřesy a pokles životní úrovně v počátcích ekonomické transformace přinesly prudký sestup až na hodnotu 1,13 dítěte na jednu ženu v roce 1999. Svoji roli hrálo i mimořádně špatné rozhodnutí Václava Klause st. a jeho asociálního ministra sociálních věcí Jindřicha Vodičky, že přídavky na děti nejsou nárokovou pomocí státu udržet porodnost, ale sociální dávkou (nedostupnou skoro nikomu mimo vyloučené lokality). Rušily se školky, rušily se jesle. Mít děti znamenalo mít rázem řadu problémů – především ekonomických, ale i logistických a dalších. A významnou roli hrála také krize po zhroucení koruny v roce 1997, která přinesla pád Klausovy vlády.

Nové tisíciletí začalo vzestupem, který vydržel od vlády Miloše Zemana přes další volební období a protáhl se až do roku 2008 (1,51 dítěte na jednu ženu). Skončil však ještě před tím, než se projevila světová finanční krize a období Topolánkových a Nečasových vlád bylo znovu ve znamení poklesu porodnosti. Obrat proběhl kolem roku 2013 a zatím vyvrcholil loňským rokem.

Když pominu skutečnost plynoucí z historických dat, že vláda pravice = pokles porodnosti a vláda levice = růst porodnosti, tak nelze přehlédnout souvislost s ekonomickým vývojem. Každá krize a její doznívání tlačí porodnost dolů, prosperita vede k jejímu růstu. Jakmile má společnost dojem, že vláda začíná na dětech šetřit, omezuje podporu rodičovství, ruší místa ve školkách, ruší jesle, reakce lidí je jednoznačná – budeme mít raději jedno dítě, o které se budeme schopni dobře postarat, než dvě nebo více, se kterými nám stát nepomůže.

Je nesporné, že nyní jsme v hospodářské krizi. A považuji za stejně nesporné, že pokud nepodnikneme razantní kroky, tato krize se projeví na opětovném poklesu porodnosti na jednu ženu. Stát by právě nyní, právě v tuto chvíli měl dát najevo, že podpora rodičovství je pro něj klíčová. Ať si tomu pravice říká třeba sociální inženýrství nebo si vymyslí jinou ideologickou nálepku. Český národ si ale nemůže dovolit další roky rychlého vymírání.

Sociální demokracie navrhuje navýšení přídavků na děti a novou definici kritérií pro nárok na tento přídavek tak, aby na něj dosáhlo aspoň 25 procent rodin. Což oproti dnešku znamená, že celá změna je směrem k pracujícím rodinám, jejichž příjem je ale do výše 3,4 násobku životního minima. To by znamenalo částky měsíčně alespoň ve stovkách korun pro dalších 250 tisíc dětí z pracujících rodin s nízkými příjmy. Určitě bychom si právě nyní uměli představit podstatně odvážnější řešení a větší investici do dětí a budoucnosti národa, ale i tento návrh je z opozice i části ANO označován za vyhazování peněz.

Připadá mi to nehorázné od lidí, kteří nedávno zvedli ruku pro daňové úlevy v desítkách tisíc korun ročně zaměstnancům s nejvyššími platy (takže nepojedou letos v létě na Mallorcu, ale na Maledivy), že nezvednou ruku pro pár tisíc ročně pro děti, jejichž rodiče jsou vážně postiženi krizí. Což jsou přesně ti, kteří ještě ke všemu z tak zvaného daňového balíčku 2021 nemají ani korunu. A kterým navíc zaměstnavatel řekne, že platy zvyšovat nebude, protože přece mají nižší daně.

Autor: Alena Gajdůšková | čtvrtek 14.1.2021 8:09 | karma článku: 21.28 | přečteno: 1102x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.29 | Přečteno: 992 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 281 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.90 | Přečteno: 843 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1108

PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...