Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Lidové noviny v r. 1930 zachytily některé úředně nepovolené demonstrace, za nimiž byla KSČ, která použila při konfrontaci s četníky "lidský štít": vpředu byly umístěny ženy a děti, jedinci za nimi začali na četníky házet kameny, četník zasažený do hlavy údajně nechtě vystřelil. Za některou touto demonstrací byl i "cizinec" z Německa. Národní knihovna ty Lidovky jistě má, jinak o tom měl článek čas. Týden v r. 2009.

0 0
možnosti
VB

Pan Řezník by si měl vyhledat pořad Č. rozhlasu Jak to bylo doopravdy, historik M. Stehlík v něm vyvrátil komunistic. propagandu typu "Masaryk nechal střílet do dělníků" apod. V r. 1925 přišli čs. komunisté o voličskou podporu, takže využili mj. svět. hospodář. krizi i s dopady na Československo: začaly hospodář. a sociál. problémy, což se u nás mj. řešilo solidárně napříč společností, např. se snížily platy úředníků, když klesly mzdy dělníků apod. Komunisté vyvolali nepovolené demonstrace, na nichž mj. využili i nacionalistic. prvku a na některých místech skutečně došlo ke střetu demonstrantů a četníků (kdo vyprovokoval násilí?, spíš to vypadá na komunisty, ale také se to hodilo Hitlerovi). Masaryk vždy hájil právo, spravedlnost.

0 0
možnosti
VB

Ztotožňuji se s tím, že demokracie není nikdy snadná či zadarmo, musí být vlastně stále v pohybu, je třeba ji udržovat nebo dokonce kultivovat. Ta trpělivá další kultivace u nás možná chybí, části společnosti možná chybějí impulsy, jež podněcují vlastenectví, dobrovolnictví, ohleduplnost aj. Společnost musí mít víru v budoucnost, ve spravedlnost apod., jinak duchovně uvadá. K p. Řezníkovi: za Masaryka se mj. dbalo na zastoupení menšin na různých místech, vč. zástupců pojištěnců v orgánech tehdejších nemocenských pojišťoven. Menšinám se neubližovalo, stejně tak se pomáhalo emigrantům ze sovětského Ruska.

0 0
možnosti
JB

J58i23r73i 66B35o32r

28. 10. 2019 11:31

Oslavujeme stát který téměř 30 let neexistuje.:-)

0 0
možnosti
Foto

Československo v r. 2019 by si mělo především připomínat sté výročí zátěže, které si sebou od té doby nese, tj. oběti střelby do rebelujících českých Němců, včetně žen a dětí, kteří demonstrovali za vlastní stát.

Tato mina prostě negovala všechno to, co uvádíte jako přednost. Byla to republika cementovaná krví a železem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik