Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

toddla

5. 11. 2010 22:13
Naopak by zápisné bylo motivací vážit si studia!

Tento argument je naprosto zcestný. Důvod: pokud někdo jde na technické obory, většinou to bohužel dělá proto, Že je to bez přijímaček a lehce se tam dostane a navíc se může semestr flákat a škola za něj bude platit sociální a zdravotní. Pokud se zavede zápisné, na VŠ technického zaměření půjde méně studentů, avšak těch, kteří tam půjdou opravdu za dobrým vzděláním a specializací, bude více právě kvůli této bráně v podobě zápisného, které ty flákače odlákají avšak jejich výše nebude znamenat velkou díru do rozpočtu těch lidí, kteří o dané studium skutečně stojí! 

0 0
možnosti

petrph

5. 11. 2010 7:47
tak to je argument k zamyšlení

Na začátku se říká,že poptávka po vzdělaných technicích je velká,na konci to že zápisné (školné) by mohlo odradit další zájemce o obor.

Jak víte,argument politiků,k zavedení školného byl v tom, že VŠ vydělávají mnohem mnohem víc než SŠ takže školné se jim brzy vrátí.Jasně že jsou obory, na kterých se budou hlásit davy i se školným,třeba advokáti, a těm se to taky skutečně brzo vrátí.

To že jsou obavy u techniků,zda budou zvažovat při zavedení školného zda nejít studovat nějaký jiný obor značí,že je po vystudování technického oboru nějaké závratné lukrativní příjmy nečekají.Neboli,zájem pracovního trhu o techniky by sice byl, ale ochota (nebo schopnost) je pořádně zaplatit asi ne.Protože nemluvíme jen o platech (tam by se třeba mohlo dle tabulek namítat že začínající právník bere podobně jako začínající technik.).Ale o možnostech v privátní sféře-kolik si účtuje klientovi právník,a kolik na fakturu za odvedenou práci technik.Neboli,řešení vzdělanosti je asi jinde než ve školném

0 0
možnosti

oneill

5. 11. 2010 19:55
Re: tak to je argument k zamyšlení

Taky si myslím, že jsou technici nejsou kdovíjak placeni v zaměstnaneckém poměru. Pokud ano, je to přechodně v nějaké úzké specializaci, kde zrovna chybí lidé. To se ale při výběru oboru těžko předvídá.

Ale s ten právník je dost specifický případ. Může účtovat provizi, pokud se dostane k tučné kořisti, vyhraje peníze v soudním sporu apod.

Od hodiny asi nebude placen lépe než lékař nebo autorizovaný projektant.

0 0
možnosti

Busák

5. 11. 2010 0:15
Jsem velice rád,

že soudružka PaedDr. Alena Gajdůšková, senátorka, 1 místopředsedkyně Senátu PČR, členka výboru pro záležitosti EU, není moje kolegyně v práci, neboť tolika slovy neříci vůbec nic bych asi těžko akceptoval.

Zároveň začínám chápat a sympatizovat se spícími senátory a poslanci - na jejich místě bych, (nucen poslouchat podobné žvásty naživo) nedělal taky nic jiného...

0 0
možnosti

Petr Johan

5. 11. 2010 21:29
Re: Jsem velice rád,

No ale vona musí něco napsat, jinak by přišla vo prémie z Liháče. Musí se přece plnit normy, néé :-P

0 0
možnosti

mak24

5. 11. 2010 0:06
cena

 a není právě nulová cena příčinnou toho, že studuje každý a to jakoukoliv školu? Pokud budu muset platit, tak si budu více vybírat, zda se mi to vyplatí dostudovat. Navíc mohou firmy vypisovat "dotace na technické zápisné" a tím zatraktivnit dané školy pro více svých potenciálních zaměstnanců. V ceně "za nula" moc regulaci neuděláte, v "nějakých cenách" můžete zlevnit neatraktivní, ale potřebné obory a tím studenty nasměrovat.

0 0
možnosti

debrainator

5. 11. 2010 0:04
Ach Bože!!!

Čím hloupější, tím lépe vědí, co bychom měli dělat...

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik