Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mischplysch

28. 7. 2009 14:24
paní senátorko

No to se fakt nedivím, že s takovými názory je české porodnictví takhle pozadu, i když se slušnými výsledky, ale s mnoha nespokojenými, kteří nemají možnost rodit podle své volby, jak je to běžné v mnoha civilizovaných zemích záp Evropy.

Zjistěte si něco o tom, kde všude je zcela legální a státem uznaná možnost porodů doma, nebo v por. domech, jakou mají statistiku novoroz. úmrtnosti atd. Jsme poněkud skanzen, kde stát chce ženám vnucovat jedinou správnou možnost- porody v nemocnici. I ty mohou být ale rizikové a děti umírají i tam vinou lékařského personálu. Svým postojem defacto vytváříte rizikovější prostředí pro porody. Ženy, co mají z porodnice otřesnou zkušenost nemohou jít do porodních domů, tak rodí doma. Neexistuje ale kvalitní síť por. asistentek, protože jim házíte klacky pod nohy a spolupráce s nemocnicemi? Tak to je děs běs. Fakt kocourkov.

Proč paní senátorko, blokuje min. zdravotnictví zřízení porodních domů a nechce připustit, že porody doam jsou ve světě standardem?  

0 0
možnosti
JP

Ginny

27. 7. 2009 23:23
Velmi zjednodušujete

Není každý porod v porodnici tak skvělý, vzpomeňte z nedávné doby tu paní zrasovanou po císařském řezu, s poškozením mozku a vážnými popáleninami, způsobenými přikládáním pet lahví s horkou vodou. Vzpomeňte na novorozence upuštěného před pár dny na podlahu někde ve Frýdku.

Nejsou všechny "domarodky" zastánkyně návratu k přírodě. Prostě pokládají z jistých důvodů porod doma za bezpečnější. A těch je, myslím si, většina. Jde tu o to, že podle jejich názoru umělé zásahy do porodu jej komplikují a v porodnici se často řeší komplikace, které by při přirozeně vedeném porodu nenastaly. Pokud mají ženy pocit, že se zásahům v porodnici nevyhnou, volí někdy raději domácí porod.

Třetí věc - jsem si téměř jistá, že u postiženého chlapečka bude shledána vrozená vada, která byla příčinou nenadechnutí.

A čtvrtá - uznávám, že byla chyba, že porodní asistentka nebyla schopná dítěti pomoci s dýcháním. Mělo by být standardem, aby PA byly vybaveny potřebnou technikou jako v zahraničí.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

28. 7. 2009 0:20
Re: Velmi zjednodušujete

Čím je porod doma bezpečnější?8-o

No, jestli si myslíte, že kvůli vašemu pohodlí a neochotě slevit bude u každého porodu doma čekat někde na ulici sanitka s doktorem nebo že stát bude vybavovat porodní asistentky technikou, která je v porodnicích, tak to si představujete špatně.

A pokud porodíte dítě a ono přestane dýchat, tak jste volila chybně a na vaši neodpovědnost doplatí nejen dítě, které bude vadné, ale celá společnost, která vám na něj bude třebas 5O let přispívat - a přitom stačilo jen málo -  kdyby dítě v porodnici hned po porodu rozdýchali.

A pokud doma po porodu vykrvácíte, tak bude společnost zase patnáct či dvacet let přispívat vašemu muži - vdovci a dítěti - sirotkovi - a zase jen kvůli tomu, že jste nebyla ochotna slevit.:-P

Tak už přestaňte takové hlouposti papouškovat.

0 0
možnosti
MV

Martin V

27. 7. 2009 22:49
Přirozenost

Když chtějí být přirozené, tak ať si uvědomí, že přirozená je i smrt a to je mnohdy ještě ta lepší eventualitaR^

0 0
možnosti
N

nnyky

27. 7. 2009 22:55
Re: Přirozenost

Ta horší je narazit na blby, kteří prosazují ten jeden jediný správný názor :-( Chjo, a to jsme skoro 20 let po debolševizaci

0 0
možnosti
PK

Ccecil

27. 7. 2009 21:55
Máte pravdu

R^

0 0
možnosti
N

nnyky

27. 7. 2009 22:17
Re: Máte pravdu

Rv

0 0
možnosti
N

nnyky

27. 7. 2009 21:48
A nebo taky nezapomenutelná vzpomínka.

:-)

0 0
možnosti
M

Mirkaa

27. 7. 2009 19:02
Další článek ...

Koukám, že k porodům doma se dneska vyjadřuje kdekdo - a málokdy ví o porodním procesu víc, než sám zažil. To platí o ženách. Velice fundovaně své názory plivou i muži po domarodkách, tam už mi to vůbec rozum nebere, když chybí jakákoliv osobní zkušenost. Být táta není být těhotná, být táta není o tom vědět, jaké to je rodit. Kdekoliv, v porodnici, doma, v porodním domě ... prostě není. K urologovi chlapa nedostanete ani když je skoro pozdě, ale my ženský jsme káči pitomý, když se chceme podílet na tom, co se děje s námi, s naším tělem, psychikou a dítětem. To je tu hned zástup radilů a všech, kdo mají názor, bezva.

No je to v okurkové sezoně témě No 1 - takže jsem zvědavá, kolik na iDnes vyjde článků o porodech doma zítra ;)

0 0
možnosti
M

Mirkaa

27. 7. 2009 19:03
Re: Další článek ...

Wendolene . domarodičky většinou nevyužívají všech testů a testování a možností, vymožeností atd. jak tu argumentujete. Pletete si dojmy s pojmy a vaříte z vody.

Mmch já domarodička nejsem, mám čtyři děti porozené v porodnici a nějak markantně si nestěžuju. Sice je zvláštní, když vám ani ne třicetiletý cápek píchne vodu (takový pěkný šperhák přímo do rozkroku, super) a má u toho řeči, jako by jemu to dělali každý den ;), aby urychlil porod - ačkoliv zrovna tohle je argument na hlavu a když s tím nesouhlasíte, můžete si akorát tak ... Ale hájím právo žen zvolit si místo kde rodit, po zvážení všech okolností, a trošku zapomínáte, že domarodky jsou většinou ženy vzdělané, nízkorizikové, a jdou daleky představám batikovaných bláznivek s čelenkou ve vlasech ...

A tu o kravách prosím vynechat, myslím, že se mnou nemusí někdo souhlasit, ale nadávat si nemusíme, děkuju :)

0 0
možnosti
W

Wendolene

27. 7. 2009 18:43
Domarodicky chodi pravidelne na gyn. prohlidky,

nechaji si rady udelat testy, vysetreni na zdravi ditete, nechaji si zjistit pohlavi ditete, vyuzivaji veskerych veci v moderni lekarske vede, ale co se tyce porodu, je personal kruty a rodit v porodnici nechteji...

Nase babicky praly v neckach a na valse, tezce pracovaly, prirozene rodily kdesi na poli, bylo prirozene umrit pri porodu, deti bezne umiraly pri porodu. No , navrat do prirody nastesti nechce uskutecnovat prilis mnoho zen, jedna se o zlomek rodicek. Je nutna osveta, jak vubec porod vypada, nutne v zakonech ustanovit, ze se musi oznamovat porod doma ( tak jak je tomu v nekterych zahranicnich zemich), aby mohla byt predem u domu pripravena sanitka, ktera je pripravena vyjet, kdyby neco...samozrejme to bude nadstandart a mely by ho platit samy domarodicky.

0 0
možnosti
M

milanalois

27. 7. 2009 18:34
Porod v nemocnici může být krutá zkušenost.

Porod v porodnici je skoro vždy velmi stresující a mnohdy i velmi nebezpečný pro dítě i pro matku. Pro dítě ale víc, protože personál porodnic dělá potraty jak na běžícím pásu a tak si dětského života moc neváží.

0 0
možnosti
W

Wendolene

27. 7. 2009 18:38
Re: Porod v nemocnici může být krutá zkušenost.

Diteti hlavne zalezi na tom, aby bylo blizko matce, aby bylo o ne pecovano a aby byly uspokojeny jeho zakladni potreby...Porod doma je spis o pohodli matky nez pro dite...

0 0
možnosti
M

Mastodont

27. 7. 2009 17:35
Paní senátorko,

loni v Ústí nad Orlicí zabili v porodnici neschopní doktoři jednoho mého příbuzného, postih samozřejmě veškerý žádný, všechno se zatlouklo. Nes***e se lidem do toho, co chtějí a co nechtějí. Pokud chce nějaká žena rodit doma, je to její věc.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

27. 7. 2009 19:04
Re: Paní senátorko,

Zase jiné matky zabijí porodem doma svoje dítě nebo jej zmrzačí. potom na to platí celá společnost,takže do toho mluvit je právo každého člověka. Jinak tyto řeči o neschopných doktorech jsou neprokazatelné. Dal jste to k soudu? Máte rozsudek?

0 0
možnosti
W

Wolf778

27. 7. 2009 17:32
To se dalo čekat

že se tohoto tématu chopí někdo z ČSSD. Jako vždy jde o to, jestli mohou občané rozhodovat sami za sebe, i s tím rizikem, že se mohou někdy rozhodnout špatně. Alternativou je pak moudrý stát, který rozhoduje za občana a příliš nebezpečné činnosti (porody doma, jízdu v autě bez pásů, jízdu na kole bez helmy) mu jednoduše zakáže. Toto jednak řada lidí oprávněně pociťuje jako buzeraci, druhak to z lidí vytváří nesamostatné ovce a v neposlední řadě lze najít řadu protipříkladů, kdy spoléhání na stát (porodnici, pás, helmu) dotyčné(mu) ublíží. Jistě by se našlo i pár příkladů, kterak diletantský porodník zpackal nerizikový porod, takže to mělo trvalé následky...

 

Popravdě, nevidím jediný důvod, proč by nemělo rozhodnutí o způsobu porodu náležet ženě. Jestliže má občanku, tak by měla být schopná nést za sebe a svoje dítě zodpovědnost. Světově nízké statistiky jsou fajn, ale svoboda je svoboda. Ostatně statistiky infarktů by jistě bylo možné vylepšit např. zákazem smažených jídel, že?

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik