Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dialog s vrhači vajec

Jako členové českého Parlamentu se spolupodílíme na tvorbě evropské legislativy a s evropskou legislativou se pak opět potkáváme v povinnosti zapracovat evropské směrnice do našich zákonů. Členové národních a evropského parlamentu jsou partnery v přípravě zákonů, které tvoří právní rámec pro každodenní život každého občana. O tom se snažím přesvědčit lidi v předvolební eurokampani ČSSD. Měla jsem proto možnost zažít na vlastní kůži (respektive oblečení) „vajíčkové“ argumenty a mluvit s těmi, kteří s nimi přišli.

 

Jednoho z protestujících jsem se zeptala, co mu na sociální demokracii vadí. Řekl, že chceme zvyšovat daně. On bude bohatý a nikdo mu nic brát nebude, tak jako v Americe. Měla jsem další naivní otázku, zda ví, jak se lidem v USA skutečně žije. Prý ví, protože tam byl na dovolené. Popřála jsem mu, aby jen vždy bohatý byl a nic od společnosti nikdy nepotřeboval. Mladíka s transparentem na němž stálo, že se podnikatelé nenechají utlačovat požadavky na vysoké mzdy, jsem se zeptala, co ví o zákoníku práce. Na otázku neodpověděl a dál se odmítl vůbec bavit. Za chvíli skandoval něco o rovné dani. I dívce, jejíž rodiče vlastnili firmu v Příbrami, vadil návrh na vyšší zdanění příjmu nad sto tisíc. Nevěděla, že stabilně na trhu zůstávají jen 4 % firem a tak i pro ni daně zajišťující veřejné služby jsou tou nejlepší investicí.

Dalším vadilo, že jsme proti radaru, který přece zajistí evropskou bezpečnost proti korejským raketám. Nějak jim uniklo, že radar není na pořadu dne ani pro současného amerického prezidenta. Členské státy EU, jejíchž bezpečí prý měl zajistit, se dost vehementně vyjadřovaly proti jeho stavbě. To kromě toho, že je to technický nesmysl. Naštěstí v této věci má většina mladých jiný názor. Jsou proti násilí a za jaderné odzbrojení.

Co mě však skutečně dostalo, byla debata s mužem, který jediný si možná skutečně mohl dovolit volit neoliberály. Podle řeči byl obchodník a měl tolik, aby si mohl koupit vše, co jsou nyní veřejné služby. Výhrady měl také k výšce daní. Nějak zapomněl, že ČSSD snížila daně o více než 10 % a cenu práce lehce pod úroveň EU. Topolánkova vláda jen o cca 2 % a přitom zvedla spotřební daně. Nabídla jsem onomu muži to, co ČSSD nabízí všem podnikatelům (a co za svých vlád důsledně naplňovala): Jistotu jasných a trvalých pravidel včetně zázemí eura, sociální soudržnost společnosti, pevný právní rámec a vymahatelnost práva, snižování byrokracie a euro. Pak přiznal, že zablokování eura ze strany ODS exportéry skutečně poškodilo a dostali jsme se ke krachu neoliberalismu. Dozvěděla jsem se ke svému překvapení, že „Američané jsou komunisti“. A tak jsem se musela zeptat, jaký model by se panu podnikateli vlastně líbil, když to není ani USA ani evropský sociální stát. Možná Jelcinovo Rusko nebo divoký kapitalismus 18. století? Upřesnění jsem se ale nedočkala. Argumenty byly vyčerpány vrháním vajíček. To bylo v Praze.

V Hradci Králové měli studenti smysl pro humor, ale byli také ochotni se bavit. Někteří dokonce po mítinku přišli i v totalitních uniformách za námi sami a měli dobré otázky i nápady. Diskutovali jsme další hodinu o mnohém.

V Brně tzv. protesty běžely pod dohledem z kanceláří ODS a část protestantů nechtěla slyšet nic, ani písničky. Mladí ale nebyli jen mezi protestanty. Ti na naší straně se také ptali . Co je důvodem té nenávisti ? Co vlastně chtějí ? Jak může někomu vadit strana, která usiluje o svobodu, solidaritu, spravedlnost? Jak může být spojována s totalitou strana, jejíž tisíce členů položilo životy v boji proti fašismu a další v padesátých letech? Strana, k jejíž historii patří i čtyřicet let v exilu? Jak mohou pro pravici plédovat ti, které neoliberální politika jen okrádá a kterými pohrdá?

Jak se zdá mohou. Ve společnosti, ve které ani novináři a vysokoškoláci neznají historii vlastní země ani základní fakta a média heroizují násilí, je možné cokoliv.

 

Autor: Alena Gajdůšková | středa 3.6.2009 9:03 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

I „dohodáři“ si zaslouží ochranu a pomoc

Kdo „odnesl“ jako první lockdowny a koronavirovou ekonomickou krizi? Samozřejmě ti, kdo neměli klasický zaměstnanecký poměr, ale dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jejich ochrana byla v podstatě nulová.

23.2.2021 v 15:40 | Karma: 8,45 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Teď by se nám reforma dlouhodobého ošetřovného hodila

Asi se to ve srovnání s plnými nemocnicemi a skokovým růstem počtu zemřelých zdá jako drobnost a nepříliš podstatný detail. Ale už více než rok leží ve sněmovně můj poslanecký návrh novely zákona o dlouhodobém ošetřovném.

18.2.2021 v 12:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Kurzarbeit: Lze ho udělat buď dobře, nebo naprosto nanic

Nejnebezpečnějším způsobem, jak zničit dobrou myšlenku je, když se stejný název použije i pro nějaký nesmysl. Ten se pak prosadí. Za nedlouhou dobu se zjistí, že řešení nefunguje. „Vidíte, kurzarbeit je na nic,“ uslyšíme.

10.2.2021 v 8:01 | Karma: 8,99 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Můžeme to dokázat. Když budeme chtít

Některé události v době kovidové zanikají a nedostává se jim patřičné publicity. 22. ledna tak bez většího ohlasu vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných zbraní schválená na půdě OSN již v roce 2017.

26.1.2021 v 9:32 | Karma: 10,45 | Přečteno: 362x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

14.1.2021 v 8:09 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik