Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžeme to dokázat. Když budeme chtít

Některé události v době kovidové zanikají a nedostává se jim patřičné publicity. 22. ledna tak bez většího ohlasu vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných zbraní schválená na půdě OSN již v roce 2017.

Česká republika se k této smlouvě nepřipojila. Na rozdíl od 122 zemí, které ji podpořily na půdě OSN, 86 států, které ji i formálně podepsaly, a jedenapadesáti, ve kterých proběhla ratifikace. Náš postoj, sluší se poznamenat, že jde i o společný postoj NATO, je takový, že smlouva není kompatibilní s již platnou Smlouvou o nešíření jaderných zbraní.

Nechci zabíhat do jemného přediva mezinárodních smluv, složitostí jaderného odzbrojení a obrovských obtíží jeho kontroly. Nechci se ani tvářit jako naivka, která si myslí, že když se něco mezinárodní smlouvou zakáže, přestane to existovat. Ale stejně onoho 22. ledna 2021 stojí za připomenutí a za to, abychom se u tohoto tématu zastavili – virus nevirus. Nebo ještě spíše: Právě proto, že virus.

V roce 2009 pronesl tehdejší americký prezident Barack Obama na Hradčanském náměstí slova, která budou zcela jistě podstatná v celém mladém století a kdo ví, zda zbývajících osmdesát let bude na jejich naplnění stačit: „Ve dvacátém století jsme bojovali za svobodu, teď musíme bojovat dále, aby lidé mohli žít ve svobodě a bezpečí ve století jedenadvacátém.“ Šlo o úvodní část jeho výzvy za svět bez jaderných zbraní a byla mimochodem také středem iniciativy, která Baracku Obamovi vynesla Nobelovu cenu míru.

Asi bychom se v podstatě všichni shodli, že bez jaderných kufříků napojených na hlavice, rakety, bombardéry a další nosiče by byl náš svět bezpečnější. Ano, jistě – odstrašovací doktríny to vidí jinak. Nelze je brát na lehkou váhu a určitě lze věc vidět i tak, že jaderné zbraně spojenců chrání i naše bezpečí.

To jsou relevantní myšlenky, jenže bychom i při souhlasném pokyvování neměli zapomínat na to, že jde o „bezpečí“ ve světě postaveném na nebezpečí. Již jen samotná existence jaderných zbraní totiž dělá z tohoto světa pořádně nebezpečné místo. Jsou zneužitelné, jsou extrémně rizikovým prostředkem, který v případě pouhé chyby, pouhého nedorozumění, hackerského nebo teroristického útoku hrozí katastrofou. Ne nějakou smutnou, ale lokální katastrofou. Absolutní a nevratnou katastrofou. A historie mnoho okamžiků, kdy svět stál na pokraji takové katastrofy, opravdu zná. Namátkou: Kubánská krize 1962. Rok 1983 a chyba v sovětském počítačovém systému, kdy byl svět vteřiny od „odvetného“ úderu SSSR na útok USA, který ve skutečnosti vůbec neexistoval… Ostatně kdo zná jméno podplukovníka Stanislava Petrova, který tehdy nezmáčknul smrtící červené tlačítko a neodpálil sovětské rakety? Nemylme se – podobných případů, kdy šlo o všechno, bylo podstatně více.

To je ostatně zajímavé téma – již v roce 2009, kdy prezident Obama hovořil na Hradčanském náměstí o odzbrojení, se náš domácí tisk věnoval více všemu možnému okolo jeho návštěvy, ale mírová iniciativa velký ohlas neměla (na rozdíl od světa, kde to bylo a svým způsobem stále je velké téma). Když začátkem letošního roku hovořil papež František o zákazu jaderných zbraní, u nás to proběhlo také bez povšimnutí. Přitom připomenul dost významné 75. výročí rezoluce Valného shromáždění OSN vyzývající k zákazu jaderných zbraní. A ten letošní 22. leden? Několik zmínek ve veřejnoprávních médiích, ale jinak darmo mluvit. O prvních dnech Joe Bidena v úřadu amerického prezidenta jsme se také dozvěděli všechno možné, ale jeho připravenost prodloužit rusko-americkou smlouvu o snížení jaderných arzenálů k těm informacím zrovna moc nepatřila.

Chápu: jaderné odzbrojení je ovoce visící pevně na stromě, zatím příliš vysoko a mimo dosah rukou i žebříku. Všichni máme přirozenou tendenci zabývat se „praktičtějšími“ věcmi. Třešně češeme od dolních větví stromu.

A to přes fakt, že hlavice a rakety jsou také žroutem peněz a lidských zdrojů, které napjaty k dobrým cílům by vymýtily hlad a mnohé nemoci, pomohly by vzdělání po celém světě a třeba pomohly zvládnout nerovnoměrný populační vývoj kontinentů. Nemluvě o klimatické změně. Ostatně současná pandemie nám celkem názorně ukazuje, že těchto peněz a zdrojů by bylo skutečně potřeba jinde.

Mezinárodní společenství se dokázalo domluvit na zákazu chemických a biologických zbraní. U jaderných zbraní je něco takového daleko. Zatím. Jakkoliv si letošního 22. ledna a mezinárodní smlouvy vážím, je mi jasné, že to je jen malý krok vpřed.

Nebuďme ale jen pro optickou nedosažitelnost cíle ti, o kterých Barack Obama tehdy v roce 2009 řekl: „A pak jsou to také ti, kteří když slyší o světě bez jaderných zbraní, pochybují, zda je možné vytyčovat si cíl, jehož dosažení se zdá být nemožné.“ Protože pokud si nebudeme umět říct Obamovské „Yes, we can!“, těžko se pohneme pořádně ke světu, ve kterém se nebudeme muset bát, že shoříme v jaderném šílenství.

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 26.1.2021 9:32 | karma článku: 10,45 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

I „dohodáři“ si zaslouží ochranu a pomoc

Kdo „odnesl“ jako první lockdowny a koronavirovou ekonomickou krizi? Samozřejmě ti, kdo neměli klasický zaměstnanecký poměr, ale dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jejich ochrana byla v podstatě nulová.

23.2.2021 v 15:40 | Karma: 8,45 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Teď by se nám reforma dlouhodobého ošetřovného hodila

Asi se to ve srovnání s plnými nemocnicemi a skokovým růstem počtu zemřelých zdá jako drobnost a nepříliš podstatný detail. Ale už více než rok leží ve sněmovně můj poslanecký návrh novely zákona o dlouhodobém ošetřovném.

18.2.2021 v 12:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Kurzarbeit: Lze ho udělat buď dobře, nebo naprosto nanic

Nejnebezpečnějším způsobem, jak zničit dobrou myšlenku je, když se stejný název použije i pro nějaký nesmysl. Ten se pak prosadí. Za nedlouhou dobu se zjistí, že řešení nefunguje. „Vidíte, kurzarbeit je na nic,“ uslyšíme.

10.2.2021 v 8:01 | Karma: 8,99 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

14.1.2021 v 8:09 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Hledáme nemocniční lůžka? Jedna možnost tu je

Když se nyní strachujeme o dostatečnost kapacit českého zdravotního systému kvůli virové pandemii, bylo by dobré si připomenout, co jsme zameškali. Co jsme mohli pro rodiny a zdravotnictví udělat. A přiměřeně se poučit.

20.10.2020 v 12:35 | Karma: 11,29 | Přečteno: 175x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik