Je dobře, že neustoupíme z povinného očkování. Ale…

18. 06. 2019 9:59:52
Jsem proti tomu, aby naše země ustoupila z povinného očkování. Jednoznačně. Ale to neznamená, že bychom neměli hledat optimální řešení pro všechny a s rodiči diskutovat o postupech.

A především o tom, co je pro jejich dítě to nejlepší.

Shrnu svůj základní postoj k očkování.

Za prvé: Je to jeden z nejužitečnějších vědeckých objevů z pohledu lidstva. Díky němu se podařilo vymýtit nemoci, na které umíraly miliony dětí – černý kašel, pravé neštovice, tuberkulóza a další. Tato země dokázala zavést v minulosti velmi efektivní systém očkování zachycující téměř 100 % dětí. Proto jsme řadu z těchto nemocí vlastně dlouhé roky „nemuseli“ řešit. Důsledkem toho rodiče tyto nemoci nepovažují za nebezpečí. V některých případech mají možná i pravdu, ale například u spalniček se ukazuje, že nebezpečím být opět mohou, pokud proti nim nebude populace očkováním chráněna. To nemluvíme např. o černém kašli, který ohrožuje nejvíce ty nejmenší děti.

Za druhé: Je důležitý fakt, že očkování je skutečně účinné, když proočkovanost populace dosáhne nejméně 95 procent. Jinak hrozí šíření nemoci. Až těch 95 procent očkovaných zajistí přerušení linie nakažlivosti. To znamená, že dojde i k ochraně těch, kteří z nějakého důvodu skutečně očkováni být nemohou (např. děti s onkologickými onemocněními). To je důvod, proč stát vyžaduje očkování i pod pohrůžkou sankce. (Tou je vlastně nepřijetí nenaočkovaného dítěte do zařízení předškolní výchovy). Logicky dochází ke střetu dvou principů. Na jedné straně je rozhodovací svoboda rodičů, na straně druhé veřejný zájem zastupovaný státem. Společný jmenovatelem obou by měl být nejlepší zájem dítěte.

Jsem pro širokou veřejnou diskusi. Musíme co nejpřesněji a velmi zodpovědně odpovědět na otázky, které rodiče dětí kladou. Jak tvrdě a proč má být očkování vymáháno? Má být vymáhán (a hrazen) jeden konkrétní postup? Do jaké míry může být na rodičích, aby pro svoje děti zvolili alternativní verze? A konečně: Je seznam a harmonogram povinných očkování skutečně „v pořádku“ nebo je příliš rozsáhlý a pevný? A proč?

V minulém roce úřady řešily cca 800 případů stížností na komplikace. Jen u jednotek se ukázala příčinná souvislost s očkováním.

Stát nyní dělá velmi vstřícný krok. Vyplňuje právní mezeru pro možnost domoci se odškodnění při případných komplikacích po očkování. Navrhuje zřídit fond, který by odškodňoval pacienty (primárně děti, ale může se to týkat i dospělých) po případných komplikacích vyvolaných vakcínami. Dneska je situace taková, že se odškodnění pacient nedovolá nebo přímou odpovědnost za komplikace nese lékař. To je absurdní – protože lékař má povinnost očkovat, zároveň nemá jakoukoliv možnost ovlivnit vakcínu.

Nemyslím si, že by se dalo zdraví a život dítěte vyvážit penězi. Domnívala jsem se, že jestliže se něco takového dělá, je to spíš přiznání, že očkování může způsobit problém. Je ale pravda, že navrhovaný Fond doplňuje náš právní řád, ve kterém po přijetí nového občanského zákona zmizela možnost případného odškodnění se domoci. A ženy, které jsou představitelkami matek, které nechtějí své děti očkovat , tvrdí, že to přece jen může některé rodiče uklidnit. No, možná.

Musíme ale diskutovat o tom, zda je u očkování dostatečně přesně definována správná praxe např. při přiznávání kontraindikací. A jak je možné se ze strany rodiče ohradit, pokud j správná praxe lékařem porušena.

Co na této diskusi považuji za naprosto nejsložitější, to je odfiltrovat z ní lobbystické vstupy farmaceutických společností. Protože nesmíme zapomínat ani na ten fakt, že očkování je také velký byznys. A zároveň je potřeba, abychom nenechali tuto diskusi ovládnout alternativními „ezo“ hlasy. Považuji za velký úkol pro příští roky – najít opravdu dobrou hranici mezi svobodou rodičů, zásadní ochranou dětí očkováním a zájmem státu na ochranu veřejného zdraví.

Ptát se musíme, zda kombinace 6 očkovacích látek aplikovaných současně v tzv. hexavakcíně není přece jen pro slabší dítě příliš. Jasně stanoveno musí být, zda současně s tímto očkováním lze podat další očkovací látku, jak se často v dětských ordinacích děje. Dnes mnohdy lékaři podle matek jen neradi odsunují termín očkování u dítěte a je velmi rozdílná praxe v případě přiznávání kontraindikací. Bylo by dobré, kdyby se na tom lékaři shodli. Jinak to vypadá, že funguje trh v oblasti, ve které nikdy být neměl.

Očkování je prostě společenská otázka, která leží mnoha lidem skutečně silně na srdci. Příznivcům, protože se bojí epidemií, odpůrcům, protože se bojí individuálních komplikací. V takové situaci má přijít stát a vyvolat skutečně širokou diskusi. A jak říkám – snad ani ne tak o tom, zda je očkování dobré nebo špatné. Je vždycky prospěchem pro dítě i dospělého. Chrání je. Spíše je třeba mluvit o tom, jak vyloučit a řešit rizika, která očkování individuálně může nést. A zda to, co vymáháme, je dostatečně odůvodňováno a nebylo by to možné definovat jinak.

Přeji všem dětem i jejich rodičům hodně zdraví.

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 18.6.2019 9:59 | karma článku: 13.74 | přečteno: 503x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.03 | Přečteno: 1110 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.24 | Přečteno: 3187 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1108

PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...