Strany nelžou a moudrý volič se ptá

Ucházíte-li se o práci, personalista vám dřív nebo později položí otázku: „ A proč bychom měli přijmout právě Vás?“

Volby jsou podobnou situací. Zaměstnavatelem jsou zde voliči a politické strany se uchází o to, aby dostali práci ve správě země. Voliči by se tedy měli hodně důsledně ptát, proč volit právě tu nebo jinou stranu. Moudrý volič, ten, kterému záleží na jeho budoucnosti a zemi, ve které žije, už ví, že není podstatné, jestli má lídr bradavici nebo oslnivý úsměv nebo to, co nikdo neví co je, ale říkají tomu charisma. Podstatné pro další vývoj země a tedy i každodenní život občanů je, jakou představu má politická strana o uspořádání společnosti (ty, které svoji představu neříkají nebo stojí jen na obdivu ke svému guru, bych vyřadila v prvním kole – jde jim jen o vlastní prospěch).

Komunisté v roce 1946 mluvili o společném vlastnictví a pak znárodňovali, OF v devadesátém o vytvoření ústavního systému a demokratický ústavní systém včetně Ústavního soudu vytvořili. ODS v r. 92 spolu s Klausem hlásala nutnost vytvoření vrstvy kapitalistů a vytvořila ji tím, že nechala zemi rozkrást. ČSSD v r. 98 slíbila obnovu „spálené země“ a po osmi letech vlády předávala stabilizovanou zemi s růstem HDP téměř na 7%. Naposledy pravice ODS i TOP 09 a Starostové slibovali v posledních volbách malý stát. Po třech letech se jim podařilo správu státu a veřejné služby rozvrátit nebo vytunelovat. To se pak promítlo jak do sníženého výkonu hospodářství, tak nižší životní úrovně a kvality života lidí. Spoustu občanů poslali do chudoby a střední třídu stáhli těsně nad její hranici.

Sociální demokracie dnes slibuje obnovu fungování státu a veřejných služeb jako základní podmínky pro obnovu země, nastartování hospodářského růstu a zvýšení životní úrovně lidí. A splní to. Protože jak sociální demokracie už více než sto třicet pět let prokazuje, znamená naplnění její vize svobodu a prosperitu. Na rozdíl od extrémní levice v minulosti i dnes usilují sociální demokraté o skutečnou svobodu člověka podporou jeho individuálních schopností a zajištěním základních služeb státu, které tuto schopnost lidí podporují. Na rozdíl od pravice pak spravedlivější správou země zvyšují její konkurenceschopnost. Zajišťují a efektivními veřejnými službami také vytváří podmínky pro kvalitu života a prosperitu každého jednoho občana a občanky. Důvodem k volbě sociální demokracie je svoboda a prosperita pro každého bez ohledu na výši jeho konta. Tím se ČSSD liší od extrémní levice i neoliberální pravice a to je ten základní důvod, proč volit ČSSD, i když ne všichni sociální demokraté jsou dokonalí.

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 3.9.2013 13:56 | karma článku: 15,71 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

Realita versus zákon

24.1.2020 v 7:55 | Karma: 13,55

Alena Gajdůšková

Pracuji, tedy jsem

11.4.2019 v 9:17 | Karma: 12,54

Alena Gajdůšková

Děti neopustíme

6.2.2019 v 8:01 | Karma: 13,37
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik