Bez dlouhodobých strategií nevyřešíme korupci ani zaostávání země

19. 03. 2013 12:00:00
Zásadní příčinou hospodářského i sociálního propadu ČR, i když naši sousedé rostou, je absolutní absence jakékoliv vize, schopnosti předvídat a přijímat strategická řešení.

Pravicové vlády, vyznávající ideologii neviditelné ruky trhu, programově odmítají jakákoliv dlouhodobá řešení. Jediné, o co se snaží, je napojit své spřátelené finanční skupiny na veřejné zdroje. Díky tomu se již dvakrát v krátké historii po listopadu 89 podařilo vládám v čele s ODS přivést ČR téměř na pokraj krachu. V roce 1996 Miloš Zeman mluvil o spálené zemi. Dnes lidé sami hovoří o zemi, která je vybydlená.

Základní příčinou je, že posledních dvacet dva let je ČR (s malou přestávkou sociálně demokratických vlád) řízena pouze ročním státním rozpočtem. Ani ten není v současnosti podle ministra Kalouska ničím závazným. Vláda žije ze dne na den. To je ideální prostředí pro vysávání veřejných financí, pro korupčníky a podvodníky. To, co vláda předkládá jako protikorupční opatření, je jen marketing pro zakrytí skutečného stavu. To vše je ještě umocněno nekoncepčními změnami daňového a administrativního systému. Zákony píší lobbyisté a ministři je předkládají jako poslaneckou iniciativu, aby se vyhnuli jakékoliv odborné diskuzi ze strany oficiálních připomínkových míst. Výsledkem je úplný rozval státu včetně tunelování ministerstev a veřejných systémů.

To jsou naprosto devastující podmínky pro firmy, živnostníky i občany. Lidé nemají za co nakupovat. Krachují živnostníci, malé a střední firmy. Narůstá nezaměstnanost, zvětšuje se podíl lidí pod hranicí chudoby. Alarmující je, že roste podíl mladých, vzdělaných lidí bez práce a skupina dětí ohrožených chudobou. Nejen senioři se rozhodují, zda si koupí jídlo nebo léky, ale bankám rostou zisky a penzijní fondy si rozebírají důchody.

Hospodářský propad není ještě hlubší jen díky práci velké části slušných a poctivých lidí, kterým na naší zemi záleží a snaží se pracovat jak nejlépe umí, a evropským penězům, které umožňují alespoň nějaké veřejné investice na obcích a krajích.

Cesta nápravy bude možná, jen pokud změníme celou filosofii správy země z pravicových ad hoc řešení výhodných pro podvodníky na strategické rozhodování vlastní sociální demokracii na základě nejnovějších vědeckých poznatků.

Rozhodovací procesy musí být podloženy konkrétními fakty, ne dojmy a ideologiemi. Pro konkrétní dlouhodobá opatření je třeba získat celospolečenský konsensus. Investiční cyklus v energetice je čtyřicet - padesát let, demografický vývoj se počítá cca po 25 letech a stejně dlouho trvá, než se projeví změna ve vzdělávacím systému. Významný vědecký objev je přibližně dvacet, třicet let bádání.

Chceme-li dosáhnout změny, je potřeba se opřít o odborníky, vědecká pracoviště, zahraniční zkušenosti. Je třeba formulovat sociální a hospodářskou politiku na základě vědeckých analýz základních kritérií konkurenceschopnosti – tj. nejen fiskálních opatření a přístupu ke kapitálu, ale úrovně a efektivity veřejné správy a právního rámce, vzdělávání, veřejného zdraví, úrovně technologií a inovací, ochrany duševního vlastnictví a správy vědy podporující mezinárodní spolupráci.

Vědcům je třeba klást otázky a podněcovat jejich tvořivost nejen v přírodních a technických vědách, ale i budoucího vývoje společnosti, efektivity a dopadů rozhodovacích procesů, strategických řešení dostupnosti a bezpečnosti potravin, vody, energií.

Zásadní rozhodnutí a dlouhodobé strategie musí sledovat zajištění jistoty pro seniory a perspektivy pro mladé. To není z horizontu snů. Nejsme horší než Rakušané, Dánové, Finové. Jen tak jako v těchto zemích musíme obnovit mezigenerační solidaritu, odmítnout amaterismus ad hoc řešení, formulovat a plnit jasnou vizi naší budoucnosti jako vyspělé, civilizované země.

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 19.3.2013 12:00 | karma článku: 13.79 | přečteno: 545x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 628 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1108

PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...